Konuşursan doğru konuş

10-1 ekim

Konuşursan doğru konuş. Söz verirsen, yerine getir. Yumuşak söz ve selâmın yayılması en üstün sünnetlerdendir. Yine yumuşak söz ve çokça selâm vermek, halkın sevgisini kazandırır. Devamlı güzel sözlü ol­mak, insanı isteklerine ulaştırır. Dilin doğruluğu, insanın kurtuluş ve gü­venliğidir. Çok lâf, dinleyene bıkkınlık verir ve çok isrâr da caydırma se­bebidir. Sükûtun çokluğu da vakarın sebebidir. Çok gülmek hafîflik ve utançtır. Çokça mizah da, ithamları üzerine çeker. Yine çok gülmek, kalbi öldürür. Çok şaka, cahillik işaretidir. Lâfız çokluğu ise, mânâ eksikliğidir.

Susmak, aklın hoş zîneti ve cehaletin örtüşüdür. Güzel sözlü ve gü­leç yüzlü ol! Asla yalan söyleme ve kendini rezîl etme. Dili tatlı olan, gö­nüllere taht kurar. Çok gülenin heybeti az olur. Mizahı çok olanın aklı hasta olur. Muhabbeti gereken, sözü yumuşak olandır. Gülmesi çok ola­nın kalbi ölür. Yalanı çok olanın, doğrusu azalır. Sözleri doğru olanın, gü­zelliği artar. Lâfı az olanın günâhları da azalır. Gıybet eden, uğursuz ve koğuculuk yapan da yerilmiştir. Kendisiyle ilgisi olmayan şeylerle uğra­şan; ilgili olan şeylerden uzaklaşır. Çok şaka yapanın değeri ve itibarı azalır. Halktan şikâyet eden Hak’tan şikâyet etmiş olup, şükürsüz olur.

 

Gizlileri, ayıpları araştıran, kalblerin sevgisini kazanamaz. Kendini öven, kendini bıçakla kesmiş gibi olur. Nefsini yeren selâmet bulur.

Susup da güvenlik ve kurtuluş bulan; konuşarak çok şey kazanan­dan farksızdır. Sözlerin doğruluğu, hâl ve hareket inceliği, davranış gü­zelliği ve bahtiyarlık işaretidir. Kişi, diliyle insandır. Oysa ki, dili kendisine düşmandır. Sonucu kötü olan şeyleri söylemek, pişmanlık doğurur. 

Author: Erzurumname

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir