ES SEYYİD AHMED HAS EFENDİ(ÇAT BABADERELİ)

26-2 eylül

1890-1977

 

Ehl-i Beyt-i Resulullah (SAV) efendimizin Hz. Hüseyin (RA) koluyla silsiley-i tayyibesinden 27.batın torunu olan Babadereli Ahmed Efendi Hazretleri.1890 yılında ailesinin Bingöl’un Sevkar köyünden  Hınıs’ın Akgelin köyüne hicreti esnasında dünyaya gelmiştir .

 

Künyesi ile birlikte asıl adı Seyyid Ahmed Hafuziddin’dir Babası Seyyid Molla Resul Efendi Hazretleri Bingöl ün Sevkar köyünde mukim ehl-i hal ehl-i ilim ve ehl-i irşat sahibi bir zat idi.Seyyid, âlim ve zahit bir zat olan Molla Resul Efendi’nin, Kabri şerifleri Erzurum-Çat ilçemizin Şeyh Hasan köyündedir.
Molla Resul Efendi; Sevkar’lı Seyit Yusuf efendi’nin oğludur. Tahsilini Bingöl iline bağlı Sevkar köyünde tamamlayıp icazetini aldıktan sonra Erzurum’a gelir. Hınıs ilçesinin Akgelin köyüne yerleşir. Akgelin köyünde mescit, medrese ve bir çeşme yaptırır. İmametliği yanı sıra bir hayli talebe okutur. Uzun bir süre kaldıktan sonra ailesiyle birlikte Tekman ilçemizin Düzyurt köyüne imam olarak geçer. Aynı hizmetler burada da devam eder. Buradan Çat ilçemiz ve köylerinde hizmetine devam eder. Hizmeti süresince büyük âlimler yetiştirmiştir.
Kuran’ı Kerimin bile okunması ve öğretilmesinin yasak olduğu, okuyanın okutanın mahkemelerde süründürüldüğü o dönemlerde bu zorlu görevi ifa etmek büyük cesaret istiyordu. İşte bu zorlu günlerin gönüllü erlerinden biri de Molla Resul Efendi idi. Kendileri çok mütevazı bir hayat sürmüş, ömrü boyunca çileli bir hayatı tercih etmiştir. Son zamanlarında dahi rahat yatak yerine hasır üstünde gecenin büyük bir kısmını okumakla ibadet ve taatle geçirmiş, uykuya az ve belli bir zaman ayırmış Nakşî Tarikatı Şeyhidir. “Geceleri kaim, gündüzleri saim” olarak hayat sürmüştür. Alvar İmamı Muhammet Lütfi Efendi Hazretleri Resul Efendi’nin mübarek hizmetlerinden dolayı Ümmeti Muhammet için dualarını talep etmiş, bir mektup yazarak ona olan sevgi ve muhabbetlerini dile getirmiştir.
Molla Resul Efendi bereketli ve uzun bir ömür sürmüştür. “Hasta yatağında iken  En son Resulullah Efendimiz’in ismini söyleyerek, elini uzattı “Elimi tut ya Resulullah” dedi ve birden fırladı, yatak da sanki havalandı ve öylece ruhunu teslim etti. Vefat ettiğinde çevresi gama yasa gark olur. Şeyh Hasan Köyüne defnedilmiştir. Onun en büyük eseri de oğlu ve talebesi Babadereli Ahmet Efendidir.
Molla Resul Efendi 115 yaşlarında iken, mezar taşının kitabesinde görüldüğü üzere H.1370, M.1950 yılında fani âlemden ebedi âleme göç etmiştir. Ruhu şad makamı cennet olsun.

 

Seyyid Ahmed Efendi  batını ve zahiri ilim derslerini (7) yedi yaşından itibaren babası Seyyid Molla Resul Efendi Hazretlerinden alarak (30) otuz yaşında icazet almıştır.

 

Seyyid Ahmed Efendi Hazretleri Erzurum’un Çat ilçesine bağlı Ağa köyü, Saltaş köyü,Yavi beldesinde, Karaşşeh köyü , Şehhasan köyü ve Babaderesi köyünde irşad ve ilim ışığını yaymaya devam ettiler  (55) elli beş yıl süreyle ilim tedris eylemiş Arabi ilimlerde çok sayıda ehliyetli ve icazetli talebe yetiştirmiştir.Babadereli Molla Ahmed Efendi Hazretleri’ nin yetiştirdiği talebelerden bazıları yurdun değişik bölgelerinde ve yurt dışında hizmet’e devam etmişlerdir

 

ve bu talebelerden bazıları.

 

Seyyıd Molla Hatip Efendi

 

Erzurum’lu Havace Muhammed Said Efendi (Suriye)

 

Bibngöl’lü Havace Muhammed Efendi

 

Bingöl’lü küçük Havace Muhammed Efendi

 

Molla Hüseyin Efendi

 

İsmail Efendi

 

Yavi li Hafız Osman Mihrali Efendi

 

Muhammed Halis Efendi (Eski Çat Müftüsü)

 

Budaklar köyünden Molla Halıt Efendi

 

Yavi li Molla Muhammed Efendi

 

Köseler li Molla Necmettin Efendi

 

Köseler li Molla Muhammed Efendi

 

Yavi li Hafız Ahmed Efendi

 

Ağa köy lü İsmail Efendi.

 

Babadereli Molla Ahmed Efendi oğlu Abdulgafur Hoca Efendi ve birkaç talebesiyle birlikte Bingöl’e gider  ve güzergahı Karlıova’ya bağlı bir köyden geçmektedir . O köy halkı Efe Hazretlerini görürler. Efeyi köylerine davet ederler. Efe Hazretleri gitmemek için kararlıdır ama çok ısrar ederler oğlu babasına “Efem eğer biz bunların davetini kabul etmessek küserler, Efe Hazretleri ozaman ben hiçbir eve girmem köyün içinde açık bir alanda otururum ” ve o seven dostları hemen köyün içinde açik bir alana halı sererler. Efe Hazretleri hemen vaaz etmeye başlar Efenin köye geldiğini duyan sevenleri kadın çocuk köy halkının hepsi dışarıdadırlar Efenin vaazını dinlerler ve Yüce Mevlanın Emriyle Zelzele olur toz duman birbirine karışır oğlu Abdulgafur hoca efendi babasını aramaya başlar Efe hazretleri korkma Abdulgafur ben burdayım toz duman çekildikten sonra Efe hazretleri şimdi kimin evi musaitse eve gidelimder.bir iki saat sonra yakın çevre köylerden ölüm haberleri gelmeye başlar ama Efe hazretlerinin misafir olduğu köyden hiçbir insan ölmemiştir. Bu zelzele Varto zelzelesidir.Babadereli  Molla Ahmed Efendi Hazretleri ömrünü ilme ve talebe yetiştirmeye adamıştı en son ikamet yeri olan ve maruf ismi-ni aldığı Çat ın Babaderesi köyünde  3 Haziran (1977) senesinde vefat etmiştı vefatı yakınlarını ve sevenlerini derin bir üzüntü ye sevk etmiştir.Yurdun dört bir yanından gelen büyük zatlar  yakınları müritleri ve sevenleri Babadereli Molla Ahmed Efendiye son görevlerini yapmak için Babaderesı köyüne akın etmişlerdir.Cenaze namazını oğlu Abdulgafur Has Hoca efendi kıldırdı cenazesi Babaderesi camii şerifin’in avlusuna defnedilmiştir. ruhu şad makamı cennet olsun.

 

Author: Erzurumname

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir