EHL-İ BEYT’E DAİR…

Ehl-i Beyt hakkında birçok hadis rivayeti vardır. Bu hadislerden bir kısmı Ehl-i Beyt fertleri ve Hz. Peygamber’in onlarla olan ilişkileri, onlara olan sevgilerini yansıtırken diğer bir kısmı ise toplu olarak Ehl-i Beyt’i konu edinmektedir. Bu hadislerden bazı örnekleri burada zikretmek istiyoruz. Hz. Peygamber şöyle buyurmuştur;

“Sizi nimetleriyle rızıklandırdığından dolayı Allah’ı seviniz: Allah’ı sevdiğinizden dolayı beni, beni sevdiğinizden dolayı da Ehl-i Beyt’imi seviniz.” (Hâkim en-Nisabûrî, el-Müstedrek)

• “Hiçbir kimse, beni kendisinden daha fazla sevmediği müddetçe gerçek iman sahibi olamaz. Böylece ehlimi de kendi ehlinden, beni de kendinden daha çok sever. “(Heytemî, es-Savôik)

“Çocuklarınızı üç hasletle terbiye ediniz. Bunlar: Peygamber sevgisi, Ehli Beyt sevgisi ve Kur’ân öğretimi.” (Heytemi, es-Savaîk)

• “Rasûlullah (sav)’ın akrabalarından birisi gelince Kureyş’den olan insanlar sözlerini kesiyorlar ve yüzlerini ekşitiyorlardı. Bu durum Rasûlüllah (sav)’a haber verilince, çok kızdı, yüzü kızardı, alnı terledi ve şöyle dedi: “Nefsim elinde olan Allah’a yemin ederim ki akrabalarımı, Allah ve Rasûlü için sevmeyen kimsenin kalbine iman girmez.”(Hâkim en-Nîsabûrî. el-Müstedrek)

• “Yemen Seferi dönüşü Hz. Ali (ra)’yi Rasûlullah (sav)’a şikâyet etmişlerdi. Hz. Peygamber: “Bana eziyet ettiniz” dedi. Onlar: “Sana eziyet etmekten Allah’a sığınınız Ya Rasûlallah” deyince: “Kim Ali’ye eziyet ederse bana eziyet etmiş olur” buyurdu. (İbn Hanbel, el-Müsned)

“Kim Allah’ı severse Kur’ân’ı sever, kim Kur’ân’ı severse beni sever, kim de beni severse ashab’ımı ve akrabalarımı sever.” (Heytemi, es-Savaîk)

“Nefsim elinde olan Allah’a yemin ederim ki, biz Ehli Beyt’e ancak cehenneme girecek olanlar buğzeder.” (Hâkim en-Nisabûri, el-Müstedrek)

“Sizin en hayırlınız benden sonra ehlime en hayırlı olanınızdır.” (Hâkim en-Nisâburi, el-Müstedrek)

“Yıldızlar yeryüzündeki/er için birer emandırlar, Ehl-i Beyt’im ise, ihtilaflara karşı ümmetim için birer emandırlar.”(Fîrâzâbâdî, Fedâilü ‘l-Hamse)

Ehl-i Beyt’le ilgili genel olarak nakledilen bu rivayetlerden ayrı olarak Hz. Ali, Hz. Hasan, Hz. Hüseyin ve Hz. Fatıma ile ilgili olduğu gibi ashabın diğer fertlerinin de sevilmesine yönelik teşvik ifadelerini görmek mümkündür.

Ehl-i Beyt tabiri ile ilgili olarak “Kisa Hadisi” diye meşhur olan rivayet bu konuda güzel bir örnektir. Hz. Aişe şöyle demiştir: “Bir gün Rasûlullah, üzerinde siyah kıldan dokunmuş bir örtü olduğu halde sabah erkenden çıktı. Yanına Hasan b. Ali geldi. Rasûlullah onu örtünün altına aldı. Sonra Hüseyin, Fatıma ve sonra da Ali geldi. Hepsini o örtünün altına aldı ve: “Ey Ehl-i Beyt, Allah sizden her türlü kusuru giderip sizi tertemiz kılmak ister” buyurdu.”(Müslim, Fedillü’s-Sahabe,61) Aynı rivayetin Ömer b. Ebi Seleme’den nakledilen şekli ise şöyledir: “Ey Ehl-i Beyt, Allah sizden her türlü eksikliği giderip sizi tertemiz kılmak ister” ayeti Ümmü Seleme’nin evinde nazil olunca Rasûlullah (sav), Ali, Fatıma, Hasan ve Hüseyin’ i çağırarak, üzerlerine bir örtü örttü ve: “Allah’ım, bunlar benim Ehli Beytimdirler. Onlardan her türlü kusuru gider ve onları tertemiz kıl” dedi. (Tirmizi, Tefsıru’I-Kur’ân, 34)

Author: admin

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir