Eczacılık Ekonomisi Kan Kaybediyor

ilaç-eczane

13. Bölge Eczacı Odası Başkanı Hasan Fehmi Altıntaş, Türkiye’de eczacılık mesleğinin daha iyi bir statüde yer alması gerektiğini, eczacılara meslek hakkının verilmesi gerektiğini belirtti. Oda Başkanı Altıntaş,”Eczacıların tek kurtuluş reçetesi meslek hakkıdır. Bunun verilmesi gerekiyor. Her geçen gün eczacılık ekonomisi kan kaybediyor. Cirolarımız düşüyor. Cirolarımızın düşmesi de bizi zarara sokuyor. “ dedi.

“Kan kaybediyoruz”

Erzurum, Erzincan, Ağrı, Iğdır, Kars, Bayburt, Ardahan 13. Bölge Eczacı Odası Başkanı Hasan Fehmi Altıntaş, Türkiye’de eczacılık sektörünün gün geçtikçe kan kaybettiğini ve bu duruma bir an önce çözüm bulunması gerektiğini açıkladı. Başkan Altıntaş,”Biz ilaç fiyatlarının artırılması yerine kar oranının artması gerekir. Şu an da Türkiye’de ilaç eksikliği söz konusu. İlaç fiyatları gün geçtikçe düşüyor. Yabancı firmalar ilaçlarını çekerek, Türkiye’ye getirmiyor. Olan eczacıya oluyor. Eczacılık ekonomisi her geçen gün kan kaybediyor.”

“Eczacılık sektörüne baskı var”

“Eczane ekonomilerinin içinde bulunduğu durum, eczane hizmetlerinin teknik prosedüre boğulmuş olması, hasta ve eczaneci arasında ilişkilerin zayıflaması, ülkemizde eczacılık eğitiminin bilimsel planlama yapılmadan sürdürülmesi, güçlü ve uluslar arası sermayenin eczanecilik sektörüne baskısı eczaneciliğin sorunları olarak sayılabilir. Bakın, kanser ilaçlarının birçoğu yurt dışından getiriliyor.”

“Muayene ücreti eczacıdan tahsil ediliyor”

Türkiye’de özel ve resmi kurum hastanelerinde tedavi gören hastaların muayene ücretlerinin eczacıdan kesildiğine işaret eden Başkan Altıntaş,”Sağlık alanında ayrı bir sorun ise ülkemizde hastanın muayene ücreti eczacıdan tahsil ediliyor. SGK, eczaneleri tahsildar olarak kullanıyor. Eczacı olarak bizim işimiz bu olmamalı.”

“Şu anda ilaçta kriz yaşanıyor”

Eczanelerde yazılan reçetelerde her istenilen ilacın bulunmadığını ifade eden Altıntaş,”Şu an ülkemizde ilaçta bulunmazlık krizi yaşanıyor. Maalesef ilaç bulunmuyor. Çeşit çok az, bu kur artışı nedeniyle dövizin yükselmesi nedeniyle ilaç firmalarını gümrüklerdeki ilaçlarını çekemiyor. Şu anki beklentimiz ilaç fiyatlarının bir an önce düzeltmesidir. Döviz ve kura göre fiyat belirlenmesini bekliyoruz. Fiyat verildiği taktirde ülkemizde ilaç krizi yaşanmayacak.

“Eczacının satışı azalıyor”

“Sabah eczanesini açan satışını sağlıklı yapamıyor. Satış azalarak yok satıyor. Akşam da kapatınca beklediğini bulamıyor. Şu anda Erzurum’da 90 olmak üzere ilçelerle birlikte toplam 150 eczane verdiği hizmetin karşılığını alamıyor. Devlet kurumuna geçen eczane sayısı her geçen gün artıyor.

“Eczaneler, klinik eczacılığına yönlendiriliyor”

“Yanlış politikalardan birisi de şu, Eczacılık fakültelerindeki kontenjanlar fazla. Eskiden Türkiye’de 7 tane eczacılık fakültesi vardı şimdi 40 a yakın var. Şimdi bunların hepsi öğrenci alıyor ve mezun veriliyor. Dolayısı ile Eczacı yetiştiren okullar fazla, ama dışarıda eczane açma yeri, kapasitesi nüfusuna göre oranı noksan. Birçok eczacı şu anda hastane kilinik eczacılığına yönlendiriliyor. Artık hastanede veya üniversite eczanesinde çalışmak istiyor. Dışarıda eczane açmak istemiyor.

“Kurtarılış reçetesi meslek hakkıdır”

“Burada eczanın tek bir kurtarılış reçetesi var. Meslek hakkıdır. Bu hakkın verilmesi gerekir. Reçete başı bir meslek hakkı verilmesi gerekiyor. Bunu açarsak, meslek hakkı, eczacıya vermiş olduğu hastaya karşılamış olduğu reçetenin karşılığında devletten ücret alacak. Bu saatten sonra artık, karlılık çok önemli bir şey değil. Çünkü kar edecek satış yok. Ama reçete var, reçete para tutmuyor. Ortalama bir reçetenin tutarı 15 lira, 10 liradır. Şu anda eczane açmak kolay, fakat ayakta durmak çok zor. “

“Cirolarımızın düşmesi zarara sokuyor”

“Türkiye’de şu an çok az yerli ilaç firması kaldı. Çünkü yabancı ilaçlara verilen para dışarıya gidiyor. Çoğu kapattı. Türkiye’deki ilaç sektörünün yüzde 70’e yakın yabancı firmaların eline geçti. Bunların hepsi yabancı sektörün eline geçti. İlaç sektörü her geçen gün kötüye gidiyor. Devlet, tek alıcıyım diye istediği fiyatı veriyor. 3-4 yıl ilaç fiyatları artmıyor. Tamam, biz de artmasını istemiyoruz ama bu sektörün de ayakta kalabilmesi için, Euro bazında ele alınması lazım. İlaç fiyatlarının yüzde 60-70 oranında düşmesi, bunu ayakta tutamıyor. Karımız azalıyor, masraflarımız artıyor. Elemen masraflarımız, kira giderlerimiz hep arttı. Otomatikman cirolarımız düşüyor. Cirolarımızın düşmesi de bizi zarara sokuyor. “

Author: Erzurumname

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir