Tedaş Direk İhalesinde Vurgun

10 mart

Sayıştay’ın TEDAŞ açıklaması ortalığı karıştırdı.

Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi’nin aydınlatma direkleri ihalesinde kamuyu 1 milyon 999 bin 102 lira zarara uğrattığı belirtiliyor.

İddiaya göre bu büyük vurgun kurumun aldığı direklerin şartnamedeki ağırlığından yüzde 50 daha hafif olmasından kaynaklanıyor.

Bu da ihalede yüzde 50 daha fazla ödeme yapıldığı anlamına geliyor.

Sayıştay’dan konuyla ilgili şu açıklama yapıldı.

“Sahada kullanılan aydınlatma direklerinin ne kendi tip projelerine uyduğu ne de TEDAŞ’ın belirlemiş olduğu teknik şartnamedeki kurallara uymadığını arkadaşlarımız tespit etmişlerdir. Örneğin, 100 liralık bir rakam belirlenmişse, bunun kilosu da eğer 80 ise, sahada kullanılan direklerin ağırlığı 40 kilogram ama ödenen rakam 80 kilogram üzerinden 100 lira. Dolayısıyla, bizim tespitimiz yüzde 50′ye varan oranlarda fazla bir ödemenin yapıldığı yönündeydi. Bunu da Maliye Bakanlığı inceledi, bizim tespitlerimizin doğruluğunu ve yapılan bu uygulamada Kurum zararını 1 milyon 999 bin 102 lira gibi bir rakam tespit etti.”

Direklerde mahzur yok

TEDAŞ Genel Müdürü Haşim Keklik: Bu direklerin hepsinin bilirkişi incelemesi yapıldı. Üniversite inceledi ve bunların hepsinin statik hesapları yapıldı, hepsinin de ilgili testleri de yapıldı, hepsinin de sağlam olduğu belirlendi. Bu soruşturma bittikten sonra bununla ilgili işlemler başlatılmış ve bir kısım ödemeler de yapılmış ama bu süreç olarak devam ediyor. Bu ödemeler tedricen işlemler devam ettikçe yapılacaktır. Direğin hafif olması bizim için daha iyidir; ama şartnamede ‘kilogram’ ifadesi geçtiği için, bazı direkler şartnamede belirlenen kilogramın altında kaldığından dolayı o kilogram kadar kesintiye gidiliyor. Yoksa, direklerde statik olarak kullanılma açısından herhangi bir mahzur yok. Cezalar zaman aşımına uğradı

Ak Parti İstanbul milletvekili Mehmet Domaç’ın, “Bu direkleri teslim alanlara ne yapıldı acaba?” sorusuna ise sayıştaş temsilcisi şu cevabı verdi: “Maliye Bakanlığının tespiti şu: ‘Bu uygulama herhangi bir kasta mahsus yapılan bir uygulama değil. Yani, bütün Türkiye genelindeki bir uygulama olduğu için herhangi bir kasıt unsuru tespit edemedik’. Dolayısıyla, ilgililerle ilgili, birtakım cezalar önerilmiş. Bunlarda zaman aşımından dolayı yapılacak herhangi bir işlem olmadı.

Author: Erzurumname

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir