Meclis ve Özel idare arasında ‘avukat’ krizi

1394350964_1_Meclis_ve_zel_idare_arasnda_avukat_krizi_3

Kapanmak için gün sayan İl Özel İdaresi’nin İl Genel Meclisi’nden ‘Hukuk Müşavirliği kadrosu’ talebi tepki çekti.

 

Mart ayı toplantılarında gündeme gelen avukat kadrosu ihdası talebi Mevzuat Komisyonu’na havale edildi. MHP’li Bahattin Bağaçlı, yeniden bir kadro açmanın doğru olmadığını belirtirken Meclis Başkanı Bülent Taşkesenligil, İl Özel İdaresi’ne tepki göstererek, “İl Özel İdaresi’ne alet oluyor gibiyiz. Kendi düşüncem bu kadro verilmesin” dedi.

 

Ayşe Nur BAYRAM / ERZURUM

Erzurum İl Özel İdaresi ile İl Genel Meclisi arasında ‘avukat’ krizi çıktı. İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği’nin boş bulunan hukuk müşavarliği kadrosuna atama yapılması talebine üyelerden itiraz geldi. MHP’li Bahattin Bağaçlı, kapanmak üzere olan bir kuruma yeni bir kadro açmanın doğru olmayacağını belirtirken Meclis Başkanı Bülent Taşkesenligil, Özel İdare’nin talebine alet edilmeye çalışıldıklarını, bu kadronun verilmemesi gerektiğini söyledi.

 

Erzurum’da Muhakemat Müdür Vekili olarak görev yapan İhsan Küçük, geçtiğimiz yıllarda İl Özel İdaresi’ne hukuk müşaviri olarak atandı. Kurumda avukat olarak görev yapan Özlem Küçükdemir, İhsan Küçük’ün atamasına itiraz ederek 2. İdare Mahkemesine müracaat etti. Mahkeme, Küçükdemir’in talebini haklı bularak İhsan Küçük’ün görevden alınmasına karar verdi. Avukat Özlem Küçükdemir’in hukuk müşavirliğine atanması için İçişleri Bakanlığı’na yazı gönderilirken, İl Özel İdaresi hamle yaparak İhsan Küçük’ün bu göreve atanması konusunda hazırladığı gündem maddesini İl Genel Meclisi’nin onayına sundu.

Büyükşehir Yasası gereği 30 Mart seçimlerinin ardından kapanacak olan İl Özel İdaresi’nin talebi İl Genel Meclisi’nin ilk oturumunda gündeme geldi. Konuyla ilgili görüşlerini açıklayan meclis üyeleri kapanmak üzere olan bir kuruma hukuk müşavirliği kadrosu ihdasına gerek olmadığını bildirdi. Konuyla ilgili olarak meclise hazırladıkları raporu sunan İnsan Kaynakları Daire Başkanlığı İnsan Hakları ve Eğitim Müdürü E. Yılmaz Aktaş, “İl özel idaresinin kapanması nedeniyle atama durumumuz bulunmamaktadır. Ama bu zorunlu bir mesele olduğundan dolayı birinci hukuk müşavirimiz sayın İhsan Küçük mahkeme kararı ile görevden alındı, açıkta görünüyor. Bizim mevcut kadromuzda olup ancak il genel meclisince ihdas edilmeyen kadrolar nedeniyle teklifimizi yaptık. İkincisi diğer hukuk müşavirimiz konusunda Ankara’da ataması ile ilgili hukuk müşavirliğinde bir inceleme var. Biz yinede tedbirli olmamız lazım kapanıyoruz çünkü. Bu nedenle iki tane birinci dereceden avukat kadrosu talep ediyoruz” dedi.

 

Kadro açmak doğru değil

Konuyla ilgili görüşlerini açıklayan MHP’li Bahattin Bağaçlı, kapanmak üzere olan bir kuruma yeni bir kadro açmanın doğru olmadığını söyledi. Bağaçlı, “Burada mahkeme sonucu oluşan bir durum söz konusu. Bir ay bile kalmamış bir sürede yeniden bir kadro açmanın doğru olmadığı kanaatindeyim. Çünkü ihtiyaca binaen kadrolar açılır. Ben bu konunun daha teferruatlı olarak, meclisimizin de yarın hukuk karşısında zor duruma düşmemesi için komisyona havale edilmesini talep ediyorum” diye konuştu.

 

Üyelerin sorularına cevap verdi

Yeni bir kadro ihdasına itiraz eden üyeler bu konuya neden gerek duyulduğuna dair sorular yöneltti. Meclis üyelerine bilgi veren E. Yılmaz Aktaş, Bizde dört tane avukat kadrosu var. Bir tanesini ihdas etmişiz. İhdas etmek hukuki çok büyük bir sorun değil atanır atanmaz o ayrı bir durum.  Yalnız birinci hukuk müşaviri Özlem Hanım varken birinci hukuk müşaviri ihdas edildi bakanlıktan. Biz birinci hukuk müşaviri olarak valilikten ihsan beyi atadık. Mahkemeye gidildi. İkinci idari mahkemesi tam duyurulma olmadan atama yapıldığından dolayı İhsan beyin kadrosunu iptal etti. Özlem hanımın hukuk müşavirliği kadrosu şu anda iptal edilmiş durumda değil. Atama yapılırken yükselme sınavına girilmediğinden dolayı direk atandığından dolayı Özlem hanımında avukat kadrosuna atanması gerektiği dilekçesi valiliğe verildi. Valilikte iç işleri bakanlığına gitti. İç işleri bakanlığı hukuk müşavirliği detaylı bilgi istedi ve şu anda inceleme safhasında” dedi.

 

Asıl sıkıntılarının personelin kadrosuz kalması olduğunu dile getiren Aktaş, “Hem işin savcılık boyutu var. Hem de adam müşteki sayılıyor işsiz kalacak. Yani bizim geçmişte dört tane şu ana kadar ihtiyaca binaen bir tane ihdas ettik. Onun da atmasını yaptık. Bizim sizden istediğimiz avukatlık kadrolarını ihdas edeceğiz gerekirse atama yapacağız. İhsan beyi kesin atıyoruz da çünkü görevden kesinlikle aldık. Şu anda uzman kadrosuna atamış durumdayız. 657 sayılı kanunun 71. Maddesi açık. Diyor ki kesinlikle kendi sınıfının dışında atama yapılmaz. Ama biz kadrosuz kalmaması için bunu getirdik uzman olarak atadık şu an kızakta duruyor. Yani kesinlikle bu avukatlık kadrosunun tabi takdir sizin mutlaka atanması lazım. İdare birinci hukuk müşaviri olarak atamış o ayrı. Ama mahkeme dediyse bunun gereğini yerine getirmek mecburiyetindeyiz. Keyfi bir atama değil” değerlendirmesinde bulundu.

 

Özel idareye alet oluyoruz

Görüşmeler sırasında düşüncelerini dile getiren Meclis Başkanı Bülent Taşkesenligil, “Bizim şimdi bir tane avukat kadromuz var. Bir tane de hukuk müşavirimiz var. Bir tanede birinci hukuk müşaviri kadromuz var. Şimdi bu arkadaşlardan birisi hukuk müşaviri kadrosunda. Şimdi bunları avukat olarak verdiğimiz zaman birinci hukuk müşaviri ve hukuk müşaviri kadrosuna kimler gelecek. Yani bunlar boş kalmış olacak. Bunun bizim önümüze gelmesine gerek yoktu bu arkadaşlar boşta kalmaz zaten. Yani İl Özel İdaresi’ne, açık konuşmak gerekirse alet oluyor gibiyiz. Burada avukat kadrosu istemeye gerek yok. Kendi düşüncem bu kadro verilmesin. Şahsi çekişmeleri ile alakalı bir durum” dedi.

 

Olağanüstü görüşecekler

Mart ayı toplantılarında gündeme gelen avukat kadrosu ihdası talebi oy çokluğu ile Mevzuat Komisyonu’na havale edildi. Meclis, komisyona havale edilen gündem maddesini, 19 Mart tarihinde olağanüstü toplantı yaparak tekrar görüşecek.

Ayşe Nur BAYRAM / ERZURUM

gazetepusula.net

Author: admin

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir