Baharın Müjdecisi Kardelenler Ve Cemreler

22 şubat

Cemre baharın müjdecisi sayılır. Cemrenin düşmesiyle birlikte toprak hareketlenir. Cemre erimez denen buz kütlelerini eritir. Cemre, ilkbaharın gelişi ile birlikte önce havada, sonra suda, en son olarak da toprakta yaşanması beklenen sıcaklık artışlarını belirtmek için kullanılan bir tabirdir.

Arapça kökenli bir kelime olan “Cemre”, “Kor Ateş” manasına geldiğinden bir kor ateşin sıcaklığının (yani baharın gelişiyle birlikte dünyaya daha kuvvetli gelen güneş ışınlarının) hava, su ve toprağa etki etmesiyle ısınmanın gerçekleşmesi kastedilir. Bu etki için “düşmek” fiili kullanılagelmiştir. Dolayısıyla “Cemre düştü mü?”,”Cemre düştü!” gibi benzetmeler halkımız arasında yaygındır.

CEMRE HANGİ TARİHLERDE DÜŞER?

Cemrenin havaya düştüğü tarih 19-20 Şubat, suya düştüğü tarih 26-27 şubat, toprağa düştüğü tarih ise 5-6 Mart olarak kabul edilir.

Cemrenin toprağa düşmesiyle birlikte topraktan dumanlar yükselmeye her tarafı toprak kokusu sarmaya başlar. Kış boyunca taş gibi sert olan toprak lime lime olur. Cemre, bahar tomurcuklarının topraktan çıkmasına yol açar adeta. Cemrenin son adresidir toprak.

Author: Erzurumname

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir