1001 HATİM GELENEGİ VE PİRALİBABA

11 OCAK-2

hersene 15 aralıkta başlatıp 15 ocakta tamamlanan 1001 hatim ler Erzurum’da yaklaşık 500 yıldır devamediyor.  busenede  ‘Binbir Hatimler’, Ulucami başta olmak üzere il genelindeki 100 camide başladı. İl Müftüsü Hasan Çınar, geçen yıl 19 bin hatmin okunduğunu söyledi.

Erzurum’da 480 yıldır kesintisiz ‘Binbir Hatim’ okunuyor. Erzurum il genelindeki camilerde ve vatandaşlar evlerinde Kur’an-ı Kerim’i hatmediyor. Yavuz Sultan Selim döneminde Erzurum’da yaşayan Pir Ali Baba isimli zat tarafından başlatılan ‘Binbir Hatimler’, Erzurum’un Rus işgali döneminde 4 yıl kadar kesintiye uğramış. Daha sonra tekrar başlatılan ‘Binbir Hatimler’ yılın son 15 günü ile bir sonraki yılın ilk 15 gününde okunuyor. Geçen yıl Erzurum il genelinde din görevlileri ve vatandaşların okuduğu 19 bin 926 hatimin duası Ulucami’de Müftü Yakup Arslan tarafından yapılmıştı. İl Müftüsü Hasan Çınar, ‘Binbir Hatimler’in Yavuz Sultan Selim döneminden bu yana Erzurum’da okunduğunu ifade etti. Çınar, il genelindeki 100 camide ‘Binbir Hatim’ geleneğinin başlatıldığını kaydetti.Çınar, hatimlerin duasının 17- 18 Ocak günlerinde yapılacağına işaret ederek,”Binbir Hatimler’ yaklaşık 500 yıldır okunuyor. Binbir hatimleri başlatan Pir Ali Baba sahibi olduğu 8 köyden 4’ünün gelirini tamamen Erzurum’da yılda bir defa okunmasını ihdas ettiği ‘Binbir Hatimlere vakfetmiş ve bu hatimler o günden sonra şehrimizde sürekli olarak okutulmuştur.” dedi Müftü Hasan Çınar, hatim duasına yoğun ilgi olması nedeniyle 17- 18 Ocak 2014’te Ulucami’de erkek ve bayan cemaat için ayrı ayrı okunacağını da dile getirdi..

PİRALİ BABA KİMDİR.

“Abideleri Ve Kitabeleri İle Erzurum Tarihi” kitabının 345. sahifesinde bahsedildiğine göre Pir Ali Babanın hicri; 945 miladi 1533 yıllarında yaşadığı anlaşılmaktadır. Pir Ali Babanın yaşadığı dönem Yavuz Sultan Selim ve oğlu Kanuni Sultan Süleyman’ın Osmanlı padişahı olduğu yıllardır. Bu dönem Osmanlı Devletinin yükselme ve gelişme yıllarıdır. Bu yıllar aynı zamanda ilim, sanat ve edebiyat alanında büyük gelişmeler olduğu ve günümüze kadar gelen kalıcı eserlerin meydana geldiği yıllardır.
Bu ortamda yetişen Pir Ali Baba, âlim, fazıl, zahit bir mübarek zat olup o devrin büyük zenginlerindendir. Düzcü köyünde mutasarrıflık yapan Ali Baba “Eğer her yıl 1001 hatim okursanız Allahü Teala bu memleketi hususiyetle zelzeleden korur.” diyerek maliki bulunduğu 8 köyden 4’nün gelirini tamamen (meşayih ve ulemadan olan evlatları nezaretinde) Erzurum’da yılda bir defa okunmasını ihdas ettiği “Bin Bir Hatimler”e vakf etmiş ve bu hatimler o günden sonra Erzurum’da sürekli okutularak, Birinci Cihan Harbi yıllarına kadar devam etmiştir.
Pir Ali Baba’nın mezarı merkeze bağlı Tepe köy ile (Düzcü) Tuzcu köyleri arasında Erzurum ovasına nazır kendi adını taşıyan Pir Ali Baba tepesi üzerinde de bulunmaktadır. Ayrıca bu köyün yirmi dakika kuzey batısında bir tepe üzerinde Ahi Yusuf zaviyesi bulunmaktadır fakat bu mezarın kitabesi yoktur.

Author: Erzurumname

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir